Mastopatiyaga qarshi sabzi

Sut bezlari kasalligida ovqatlanish xususiyatlari

Mastopatiya yoki yaxshi xulqli sut bezlari displazi to'g'ri ovqatlanish va sog'lom turmush tarzi muhim rol o'ynaydigan kasalliklardan
biridir. Bunga ishonish qiyin, ammo fibrokistik mastopatiyaning yarmini muvaffaqiyatli davolash bemorning to'g'ri ovqatlanish bo'yicha tavsiyalarga amal qilishiga va dietaga rioya qilishiga bog'liq. Ammo, agar ovqatlanishni mastopatiyaning rivojlanish sabablari kontekstida ko'rib chiqsak, unda hamma narsa joyiga tushadi. Keling, dietamizdagi qaysi ovqatlar sut bezlarining sog'lig'iga zarar etkazishi mumkinligini ko'rib chiqaylik.

Shuning uchun ratsiondagi birinchi cheklov - tanaga qo'shimcha estrogenlarni etkazib bermang va kaloriyalarni kamaytiring:

umumiy yog ' iste'molini kamaytiring (kunlik ovqatlanishning 30% gacha);
yog'li go'sht va yog'li barcha yarim tayyor go'sht mahsulotlarini chiqarib tashlang
spirtli ichimliklar va pivodan voz keching
Tabiiy ombor va estrogenlarning endogen sintezining qo'shimcha joyi yog 'to'qimasi bo'lib xizmat qiladi, shuning uchun tanadan ortiqcha estrogenlarni olib tashlash uchun ortiqcha yog' to'qimasidan xalos bo'lish kerak:

yosh / jismoniy faoliyat bo'yicha tavsiyalar bo'yicha kaloriya miqdorini kamaytirish - o'rtacha ayol tanasi 2000 kkal / kun talab qiladi;
tez uglevodlarni keskin cheklash yoki butunlay yo'q qilish barcha un va shirinliklar
soya mahsulotlaridan saqlaning-ular o'z ichiga oladi fitoestrogenlar (tofu va tabiiyni o'z ichiga oladi soya sousi)
Asosiy mastopatiya alomati hayz ko'rishdan bir necha kun oldin ko'krakning og'irligi va shishishi hissi ushbu hissiyotlarning sabablaridan biri tanadagi suyuqlikni ushlab turish, gormonal nomutanosiblik tufayli suvni ushlab turadigan oziq-ovqat mahsulotlarini iste'mol qilishni minimallashtiring

tuzni iste'mol qilishni kamaytirish (kuniga 4-5 grammgacha);
tuzlash, marinadlash va chekishdan saqlaning ;
shirinliklar va kraxmalli ovqatlarni cheklash (ular suyuqlikni saqlaydi).
Tugunli mastopatiya- onkologik patologiyaga aylanish xavfi yuqori bo'lgan kasallik, shuning uchun har qanday kanserogenlardan - qovurilgan, dudlangan va baharatlılardan iloji boricha qochish kerak. Shuningdek, qahva, qora choy va kakao iste'molini kamaytiring - ular tarkibida metilksantinlar mavjud bo'lib, ular ko'krakdagi tolali to'qimalarning o'sishiga yordam beradi.

Ushbu maslahatlar nafaqat bugungi moda kontseptsiyasiga asoslangan STT (sog'lom turmush tarzi). Ular kasallikning rivojlanish mexanizmlariga asoslanadi albatta, parallel ravishda zarur shifokor tomonidan ko'rsatilgan davolanishni oling, bu gormonal muvozanatdan xalos bo'lishga va ko'krak sog'lig'ini tiklashga yordam beradi. Agar siz bir vaqtning o'zida kasallikni o'zingiz yoqtirgan ovqatlar bilan oziqlantirmasangiz, u davolanishga qarshilik ko'rsatish imkoniyatiga ega bo'lmaydi.

Shunday qilib, yuqorida aytib o'tilganidek, mastopatiyaning asosi yolg'on gormonal muvozanatning buzilishi. Ortiqcha estrogenni tanadan olib tashlash uchun siz jigar va oshqozon-ichak trakti faoliyatini yaxshilashingiz kerak, shuning uchun kundalik ratsioningizga quyidagilarni kiritish tavsiya etiladi:

ko'proq sabzavot va mevalar - ular juda ko'p tolani o'z ichiga oladi (banan va kartoshkadan tashqari);
kam yog'li fermentlangan sut mahsulotlari (kefir, tabiiy yogurtlar, fermentlar pishirilgan sut va boshqalar);
murakkab uglevodlarga (grechka, jo'xori uni, speled, marvarid arpa), donli nonga ustunlik bering;
etarli miqdorda suyuqlik ichish - kuniga kamida 1,5-2 litr suv.
Estrogen ishlab chiqaradigan yog 'to'qimalarining tarkibini kamaytirish uchun, past kaloriyali ovqatlarga ustunlik bering:

past kaloriyali proteinli ovqatlar (baliq, dengiz mahsulotlari, dukkaklilar, tovuq, yog'siz go'sht);
bug'da pishirilgan, qaynatilgan, pishirilgan yoki pishirilgan idishlar;
to'yinmagan yog'larni iste'mol qilish afzaldir - o'simlik moylari (eng yaxshisi zig'ir urug'i), yong'oqlar
Prolaktin - boshqa muhim gormon, uning tarkibi odatda mastopatiyada ko'payadi. Ular uni kamaytirishga yordam beradi B6 vitaminiga boy ovqatlar - yong'oq, sut mahsulotlari, kepak, sarimsoq, grechka, guruch, dukkaklilar, kartoshka, sabzi sharbati, tuxum.
Mastopatiyaning rivojlanish mexanizmida oksidlanish stressi muhim rol o'ynaydi, bu davrda ko'krak to'qimalariga zarar yetkaziladi. Tabiiy antioksidantlar bu zanjirli reaktsiyani to'xtatishga yordam beradi va ayollarning ko'kraklarini himoya qiladi:

dietangizni A, E, B, C vitaminlariga (mevalar, sabzavotlar, dukkaklilar, donlar) boy ovqatlar bilan boyitish;
etarli miqdorda mikroelementlar bilan ta'minlash - kaliy, magniy, selen, yod (quritilgan mevalar, yong'oqlar, dengiz mahsulotlari)
O'z ichiga olgan mahsulotlar Omega-3 va Omega-6, saraton to'qimalarining nasli xavfini kamaytiradi, shuning uchun yog'li baliq haftasiga kamida 2 marta dietada bo'lishi kerak.

Yuqorida sanab o'tilgan mahsulotlarning barchasi nafaqat sut beziga, balki butun tanaga foydali ta'sir ko'rsatadi, shuning uchun ular orasidan o'zingizga yoqqanini tanlab, uni sut beziga kiritishga harakat qiling. muntazam ravishda parhez. Bu davolanish natijalarini mustahkamlash va terapiya tugagandan so'ng ko'krak sog'lig'ini saqlashga yordam beradi.

День 1

  • **Nonushta:**quritilgan o‘rik va yong‘oqli jo‘xori pyuresi, atirgul qaynatmasi;
  • **Ikkinchi nonushta:**olma yoki o'rik;
  • **Tushlik:**zig'ir yog'i qo'shilgan sabzavotli salat, qaymoqli qovoq sho'rva, pechda pishirilgan baliq, meva sharbati;
  • **Tushdan keyin gazak:**mevali mus;
  • **Kechki ovqat:**tovuq ko'krak bilan qovurilgan qovoq, kompot.

День 2

  • **Nonushta:**smetana va rezavorlar qo‘shilgan kam yog‘li tvorog, mineral suv;
  • **Ikkinchi nonushta:**nok yoki shaftoli;
  • **Tushlik:**sabzi, mayiz va yong'oqli salat, konsentrlanmagan go'shtli bulonda borsch, pishirilgan sabzavotlar (qovoq, baqlajon, bulg'or qalampiri), kompot;
  • **Tushdan keyingi gazak:**mevali salat;
  • Kechki ovqat: grechka, yashil choy bilan pishirilgan kurka filesi.

День 3

  • **Nonushta:**arpa bo'tqasi, o'simlik qaynatmasi;
  • Ikkinchi nonushta: mandarin yoki ½ greyfurt;
  • Tushlik: avakado va o'tlar qo'shilgan salat, qovoq yog'i, baliq suvi, baliq bo'laklari bilan gulkaram, quritilgan mevalar kompoti;
  • **Tushdan keyingi snack:**yashil choy, pechene;
  • **Kechki ovqat:**sabzavotli mol go'shti jigari, mevali jele bilan nok.

Ushbu 3 kun misolida mastopatiya uchun dietani rejalashtirishda rioya qilish tavsiya etiladigan asosiy tamoyillar ko'rsatilgan:

  1. Fracial ovqatlar - kichik qismlarda, kuniga 5 marta, ovqatlanish oralig'ida uzoq vaqt oralig'isiz;
  2. Har bir taomga ichimlik yoki suv kiradi, siz tanaffuslarda ham ichishingiz mumkin;
  3. Ko'p meva va sabzavotlar;
  4. Yumshoq pishirish usullari.

Shuningdek, parhez bilan birgalikda mastopatiyani davolash natijalarini yaxshilashga yordam beradigan turmush tarzi tavsiyalarini ham unutmang:

  • Ko'proq harakat qiling - bu sizning kayfiyatingizni yaxshilaydi va oshqozon-ichak trakti faoliyatini yaxshilashga yordam beradi;
  • Ketarli uyqu olishga harakat qiling - agar kechasi etarli darajada uxlamagan bo'lsangiz, kun davomida 1 soat vaqt ajratishingiz mumkin. Dam olish gormonal muvozanat va asab tizimining funktsiyalarini tiklashga yordam beradi;
  • Ko'kraklaringizni siqmasdan yoki tortmasdan tabiiy holatda ushlab turadigan qulay ichki kiyim kiying.

Va muntazam ravishda mutaxassis - akusher - ginekologga tashrif buyurishni unutmang, chunki ko'krak holatini kuzatish muvaffaqiyatli davolanishning muhim tarkibiy qismlaridan biridir.